Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kép A glükozamin-szulfát és a kondroitin-szulfát szerepe 
a porcok egészségének megőrzésében

A felnőtt lakosság körében leggyakoribb ízületi megbetegedés az ízületi kopás (artrózis), amely leggyakrabban a porcokban bekövetkező szerkezeti változás következtében jön létre.
A kórkép kezelésében napjainkban - az intenzív kutatásoknak köszönhetően  - 
a porcregenerációra ható készítmények széles körben elérhetővé váltak, amelyeknek két fő összetevője a glükózamin- és a kondroitin szulfát a porcszövet egészséges felépüléséhez, regenerációjához is elengedhetetlenek.

 

A porcszövet víztartalma
a legfontosabb

Az ízületi felszíneket borító porcszövet porcsejtekből és nagy mennyiségű, a sejtek által termelt, sejtközötti állományból áll. Ez a sejtközötti állomány határozza meg a porc mechanikai tulajdonságait (súrlódási együttható, rugalmasság, ellenálló képesség), a porcsejtek a növekedés befejeződése után már nem osztódnak, de továbbra is termelik sejtközötti állományt alkotó nagyméretű molekulákat. Ezek a vegyületek az úgynevezett proteoglikánok, melyek fehérjéből és cukrokból épülnek fel és nagy vízmegkötő képességgel rendelkeznek. Ha a porcszövetben csökken a preteoglikán mennyisége a porc vizet veszít, rugalmassága csökken, és lassan elpusztul. A porcszövet sejtközötti állományának két rendkívül fontos összetevője a glükózamin.szulfát és a kondroitin-szulfát, amely vegyületek megfelelő pótlása kulcsfontosságú lehet a az ízületi kopás megelőzésében.

 

A glükózamin-szulfát étrend-kiegészítő készítményként is pótolható

 Kép  A glükózamin nemcsak fontos építőköve a porctermelésnek, és így segíti a károsodott izületi porcok regenerálódását, hanem gátolja a porcot bontó enzimek(hyaluronidáz) működését is, így képes lehet megállítani, illetve lassítani a porc pusztulásának a folyamatát is. Mindezek mellett szakértők kimutatták, hogy ez a vegyület javítja az izületi folyadék viszkozitási tulajdonságait is.

Az eddigi tudományos eredmények alapján elmondható, hogy a leghatékonyabb, leggyorsabban felszívódó formája a glükózaminnak a glükózamin-szulfát. Feltehetően ez a kénezett származék azért is hatékonyabb mint az alapvegyület, mert a kén-molekula hatékonyan stabilizálja a kötőszöveteket alkotó molekulákat. A leggyakoribb adagolási mód a szájon át történő adagolás, így a hatóanyag 90 %-a felszívódik a bélrendszeren keresztül. Ennek a fölszívódott mennyiségnek csak kb. 26%-át hasznosítja a szervezet. A vegyület a májban fehérjékhez kötve raktározódik. A glükózamin koncentrációja legmagasabb a májban, a vesében és az izületi porcokban, illetve a vegyület egy része az izületi folyadékba is kiválasztódik.

 

A kondroitin-szulfát visszaállíthatja a porcok rugalmasságát

A kondroitin-szulfát legjellemzőbb tulajdonsága, hogy a glükózaminoglikánoknál is nagyobb mennyiségben képes megkötni vizet. A porcszövetek degeneratív folyamataiban a porc kondroitin-szulfát tartalma jelentősen csökken, ennek következtében a vízmegkötő képessége is kisebb lesz, így a csökkent víztartalmú szövetek rugalmassága jelentősen csökken. Ez a folyamat azután terhelés hatására kialakuló mikrosérülések kialakulásához vezethet, ami aztán további leépülési folyamatokat indíthat be a porcszövetben. A kondroitin-szulfát azonban fokozza a porcsejtek proteoglikán és kollagén szintézisét, így fontos szerepet tölt be a porcok eredeti rugalmasságának visszaállításában is. Ez a vegyület nem csak a porcújdonképződésben tölt be alapvető szerepet, hanem a porcot bontó enzimek inaktiválása révén megállítja a porc pusztulását, és ezen keresztül gyulladásgátló hatása is jelentős.

Kísérletes eredmények alapján ma már egyértelműen bizonyított, hogy a szájon át adott kondroitin-szulfát jól felszívódik, és nagy mennyiségben kerül be az ízületi folyadékba.

 

A két vegyület hatékonyabb a gyulladásgátlóknál

Kép Az elmúlt években számos vizsgálatot végeztek a glükózamin-szulfát és a kondroitin-szulfát terápia hatékonyságának megítélésére, illetve számos az eddigi eredményeket összegző tanulmány látott napvilágot ebben a témában. Ezeknek a nagy betegcsoportot felölelő vizsgálatoknak az eredménye egyértelműen azt mutatta, hogy mind a glükózamin, mind a kondroitin-szulfát, illetve a kettő kombinációja hatékony szer az izületi kopás kezelésében. Ezenfelül minden vizsgálatban beszámoltak a betegek arról, hogy az izületi fájdalmuk jelentősen csökkent, javult a mozgásképességük, amely egyértelműen életminőség javulást is jelentett. Az eddig elvégzett nagy betegszámú vizsgálatok alapján továbbá úgy tűnik, hogy az enyhe és középsúlyos izületi kopások esetén a tüneteket a korábbi gyulladásgátlókkal hasonló mértékben csökkentik a glükózamint és kondroitin-szulfátot tartalmazó készítmények. Ugyanakkor az már egyértelműen látható a felmérésekből, hogy az ilyen kombinált készítmények a nem-szetroid-gyuladásgátlókkal szemben sokkal kevesebb mellékhatással rendelkeznek, és sokkal tolerálhatóbbak a betegek számára.

Természetesen az izületi kopás kezelése igen komplex feladat, amely nem csak gyógyszeres kezelésből, hanem fizikoterápiából és esetenként sebészi kezelésből áll. A gyógyszeres kezelés eldöntése pedig mindig a kezelőorvos feladata.

 

Az MSM (metil-szulfonil-metán) széles körben elfogadott ízületi fájdalomcsillapító a szerves kén egyik formája, melyet a test enzimek, antitestek, glutation, kötőszövet és nyálkamembránok létrehozásához használ fel. Szükséges az aminosavak létrehozásához is, így a kéntartalmú összetevők a fehérjék molekuláris szerkezetét is segítenek fenntartani.

 

 

 

Kép Hajlam meghatározók

Amikor a térdkalács nincs szimmetrikusan elhelyezkedve a combcsont vájatban, egyenetlen megterhelés keletkezik, ami gyors elhasználódáshoz vezethet. Ilyen nem szimetrikus térdkalácsot, „zsoké” patellának is neveznek. Ezt az állapotot Röntgennel ki lehet mutatni.

 

Artrózis (ízületi porckopás)

Artrózisban szenvedő betegeknél az ízületeket borító porc elvékonyodik, töredezetté válik, majd lassan felszívódik. A test bármelyik ízületét érintheti a betegség. Artrózis általában csak egy ízületen alakul ki, ha azonban az ujjakat érinti, egyidejűleg több ujjat is megbetegíthet.

Az artrózist korábban egyetlen betegségnek tartották, mára már mintegy száz formáját különítik el. Jelenleg nincs oki terápia az artrózis kezelésére, de a rendelkezésre álló terápiás eszközökkel a fájdalom csökkenthető, az aktív élet folytatható. Az, hogy Ön mennyire tud együtt élni az artrózissal, sokban múlik az Ön hozzáállásán és együttműködésén is.

 

Milyen tünetei vannak az artrózisnak?

Az artrózis általában lassan alakul ki. Bizonyos embereknél még a betegség előrehaladott állapotában sincsenek tünetek, általában azonban az alábbi tünetek jelentkezésével kell számolni.

Ízületi fájdalom és merevség a mozgás során, fájdalom az időjárás változásakor,
ízületi duzzadás, különösen mozgatás után, az ízület rugalmasságának elvesztése,
az ízület környékén csontos kinövések, főleg az ujjak esetében.

 

Kép

Az artrózis pontos oka nem ismeretes. Feltételezik, hogy több tényező együttes jelenléte
járul hozzá a kialakulásához: öröklött tényezők, fokozott terhelés (nehéz munka,
versenyszerű sport, elhízás) és az ízületek sorozatos, panaszt esetleg nem is okozó sérülései
(nehéz munka, versenyszerű sport, öregedés, izomgyengeség, célszerűtlen reflexek).

 

1. Tömjénfa Kép  Boswellia Serrata (Boswellia serrata)

A tömjénfa más néven Boswellia serrata egy ősi nedvtermelő fa. Ebből a fából kicsipázó és megszáradó nedv a tömjén.

Izületi gyulladáscsökkentő  a VÁZ ÉS IZOMRENDSZER gyógynövénye

Általánosan javallt: ízületi gyulladásokra

A Boswellia Serrata vagy indiai tömjénfa hatóanyaga a boswellin-sav. Ez a növény már az ókorban is gyulladáscsökkentőként volt ismert. Az 1970-es években német tudósok úgy találták, hogy a boswellia a nem szteriod gyulladáscsökkentőkkel (pl.: ibuprofen, acetil-szalicil-sav) szemben jobb hatást tudott elérni az arthritiszes fájdalom csökkentésében. Egy kutatásban a reumás és osteoarthritiszes betegek között a gyulladás csökkentésében a bosweilla jobb hatást tudott elérni, mint a receptre kapható gyógyszerek.

A Boswellia serrata évezredek óta használatos az Indiai Ayurvédikus gyógyászatban, számos gyakori betegség kezelésére, kezdve az ízületi fájdalmaktól a gyomorfájdalmakig. A bosweilla nedvének aktív hatóanyaga a boswellsav, melyről kimutatták, hogy gyulladáscsökkentő hatása van.

Hatását azonban más úton fejti ki, így nem jelent veszélyt a gyomornyálkahártyára, mely a gyulladáscsökkentők fő mellékhatása. A boswellia mind az osteoarthritis, mind a rheumatoid arthritis esetében gátolja a gyulladást.

A boswellia fő hatóanyaga a boswellin-sav, a human leukocita elastase (HLE) aktivitását is gátolja. Ez szintén egy gyulladásos anyag, és szintje számos gyulladásos betegségben megemelkedik. Ez idáig a boswellin-sav az egyetlen anyag, amely mind a leukotriének, mind a HLE szintjét együtt képes csökkenteni.

A boswellsav a kötőszövet védelmén, valamint az ízületekhez áramló vér mennyiségének növelésén keresztül fejti ki gyulladáscsökkentő hatását..

További kutatások arról számoltak be, hogy a boswellin-sav szerepet játszhat a ízületi szövet leépülésének késleltetésében. Embereken és kutyákon végzett vizsgálatok alapján a boswellia átlagosan két héten belül javulást hozott a fájdalom, ízületi merevség tekintetében.

 

 

2. Tengerparti fenyő Kép  Pinus pinaster Aiton

népi neve: tengerparti fenyő Felhasznált részek, drogok: a fa csapolásával nyert balzsamból vízgőzdesztillációval előállított és 180ºC alatti hőmérsékleten finomított illóolaj (terpentinolaj - Terebinthini aetheroleum ab pinum pinastrum).

Főbb összetevők: alfa- és béta pinén (70-85, illetve 11-20%).

Főbb hatások: antimikrobiális, és bőrvörösítő.

Előfordulás gyógyszerkönyvben: terpentinolaj [Ph. Hg.VIII. - 01/2005:1627 (2007)].

Előfordulás növényértékelő monográfiában: E-monográfia (terpentinolaj - 1985, 1990).

Felhasználások: külsőleg bedörzsölések és gőzfürdő formájában reumás eredetű panaszok, inhalálás és légúti mellkenőcsök formájában pedig hűléses panaszok, vírusok okozta légúti megbetegedések önálló vagy kiegészítő kezelésére.

 

3. A levendulaolaj Kép a levendula (Lavandula officinalis) illóolaja. Antibakteriális, görcsoldó, gyulladáscsökkentő nyugtató, keringésjavító, immunrendszer erősítő, fájdalomcsillapító és gombaölő hatású. Értékét a benne levő linalil-acetát tartalma fejezi ki (min. 35%). A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Lavandulae aetheroleum néven hivatalos.