Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Glükózamin-szulfát alkalmazási tájékoztató

 

Javallat:

Terápiás javallatok: különböző lokalizációjú enyhe és középsúlyos artrózis kezelésére.

Ellenjavallat:

Glükóz-aminnal szembeni túlérzékenység esetén. Sebészeti beavatkozást igénylő esetekben, amikor a porcvédő hatás a porcpusztulás mértéke miatt már nem érvényesülhet alkalmazása nem javasolt. Terhesség első 3 hónapjában ellenjavallt, a 2. és 3. trimeszterben alkalmazása óvatosságot igényel. Szoptatás időszakában nem javasolt. Elegendő tapasztalat hiányában, gyermekkorban nem javasolt.

Adagolás és alkalmazás:

 Felnőtteknek a napi adag 1500 mg/nap, kúraszerű adagolásban. A készítményeket étkezés közben ajánlott bevenni. A per os kezelés teljes időtartama 3 hónap, mely évente több alkalommal ismételhető, 2 hónapos szünetek közbeiktatásával.

Mellékhatások:

Klinikai vizsgálatok szerint a glükózamin-szulfát igen jól tolerálható. A kezelt betegek 15%-ában tapasztaltak mellékhatásokat, mind a glükózamin-szulfáttal, mind a placebóval kezelt betegcsoportokban. Ritkán, átmeneti jelleggel enyhe gyomorfájdalom, meteorizmus, székrekedés és hasmenés jelentkezhet. Kivételesen előfordult látászavar, hajhullás. Néhány esetben beszámoltak túlérzékenységi reakció fellépéséről (bőrkiütés, bőrvörösség, viszketés).

Figyelmeztetés és az alkalmazással kapcsolatos óvintézkedések:

Vese- vagy májelégtelenségben szenvedő betegekben nem vizsgálták. Bár a farmakológiai-toxikológiai vizsgálatok nem utalnak az adagkorlátozás szükségességére ezen betegeknél, súlyos máj- vagy veseelégtelenség fennállása esetén gondos orvosi ellenőrzés javasolt. Terhesség és szoptatás Állatkísérletekben nem tapasztaltak kedvezőtlen hatást a reproduktív működésre és a szoptatásra. Mivel humán vizsgálatok nem történtek, a készítmény alkalmazása terhesség első 3 hónapjában tilos, a 2. és 3. trimeszterben csak a terápiás előny/kockázat gondos mérlegelésével alkalmazható. Szoptatás időszakában - elegendő tapasztalat hiányában - nem adható.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre:

Nem ismeretesek olyan központi idegrendszeri vagy mozgatórendszert érintő hatások, melyek hátrányosan befolyásolnák a gépjárművezetői vagy a gépek üzemeltetéséhez szükséges képességeket.


Túladagolás:

Véletlen vagy szándékos túadagolásról nem számoltak be. A humán terápiás dózis 200-szorosát meghaladó adagban sem észleltek toxikus tüneteket.

Kölcsönhatás:

Gyógyszerkölcsönhatások és egyéb interakciók

Célzott interakciós vizsgálatok nem történtek, a glükózamin-szulfát -mint endogén anyag- fizikai, kémiai és farmakológiai tulajdonságai azonban nem valószínűsítik más gyógyszerekkel való interakciók előfordulását. A per os adagolású glükózamin-szulfát esetleg fokozhatja az egyidejűleg adott tetraciklinek és csökkentheti a penicillin, valamint a klóramfenikol felszívódását a gyomor-bél csatornából.

 

 

Farmakológia 


FARMAKOLÓGIAI TULAJDONSÁGOK

Farmakodinámiás tulajdonságok

Farmakoterápiás csoport:

Egyéb nem szteroid gyulladásgátlók és reuma-ellenes készítmények. ATC kód: M01A X05.

A glükózamin-szulfát kémiailag jól meghatározott vegyület, mely egy természetes anyag, az emberi szervezetben jelenlévő amino-monoszacharid, a glükózamin sója. A glükózamin megtalálható a porc mátrixának poliszacharid láncában, valamint a sinovialis folyadék glükózaminoglikán összetevőjében. A glükózamin-szulfát osteoartrózisban érvényesülő hatásának mechanizmusa nem teljesen ismert. In vitro és in vivo tanulmányok szerint fokozza a fiziológiás glükózaminoglikánok és proteoglikánok szintézisét a kondrociták, valamint a hialuronsav szintézisét a sinoviociták révén. Kimutatták, hogy gátolni képes a porcot feloldó enzimek - kollagenáz, foszfolipáz A2 - működését, valamint egyéb szövetkárosító anyagok - szuperoxid szabad gyökök - képződését, továbbá a lizoszómális enzimek aktivitását. Valószínűleg ezek a hatások felelősek az in vivo kísérleti modellekben megfigyelt enyhe gyulladáscsökkentő hatásáért. A NSAID-szerekkel ellentétben, a glükózamin- szulfát nem gátolja a prosztaglandinok szintézisét. Farmakológiai tanulmányok szerint a glükózamin-szulfát nem hat a szív-érrendszerre, légző rendszerre, sem a központi és az autonóm idegrendszerre. Klinikai hatásvizsgálatok történtek főként térd-artrózisban, részben gerinc és más izületek, pl. csípő osteoartrózisának eseteiben. A kéz osteoartrózisában a glükózamin-szulfát hatásossága nem nyert bizonyítást. A glükózamin-szulfát hatásossága és biztonságossága hosszantartó (3 éves) kezelés során térd osteoartrózis eseteiben nyert bizonyítást. Glükózamin-szulfáttal adagolhatók egyidejűleg fájdalomcsillapítók, ill. NSAID-szerek, főként a kezelés kezdetén -mivel a glükózamin-szulfát tünetekre gyakorolt hatása 1-2 héten belül alakul ki-, valamint az állapot rosszabbodásakor. Hasonlóképp alkalmazható egyidejű fizikoterápiás kezelés is.


Farmakokinetikai tulajdonságok

A glükózamin-szulfát farmakokinetikai sajátságait patkányban és kutyában tanulmányozták C14 jelzésű glükózaminnal. I.v. adást követően a glükózamin gyorsan eltűnik a vérpályából és különféle szövetekbe, pl. a májba, vesébe és az izületi porcba épül be. Vizsgálatok során a porcszövetben az izotóp glükózamin tartósabban megmaradt, biológiai felezési ideje mintegy 70 óra volt. Az izotóp glükózamin mintegy fele CO2-ként került kilégzésre a beadást követő hat nap során, 30-40%-a a vizeletben, mintegy 2%-a a székletben jelent meg. Per os adagolást követően a glükózamin-szulfát gyorsan és teljesen felszívódik. A farmakokinetikai paraméterek és a metabolizmus folyamata a vénás adásnál tapasztaltakkal egyezőek. Emberben az iv., im. vagy p.o. egyszeri dózisban adott izotóp glükózamin farmakokinetikája az állatokban tapasztaltakkal egyező volt. Az abszolút biológiai hasznosulás emberben az izotóp glükózamin egyszeri per os beadását követően 25%-nak adódott a first pass máj-metabolizációnak köszönhetően, melynek során a per os adag 70%-a metabolizálódott. A gastrointestinalis felszívódás közel 90%-os volt, mivel a beadott aktivitásnak csupán 11%-a választódott ki a széklettel. Végeztek emberben tanulmányokat nem jelzett glükózamin iv. és p.o. adásával is, a glükózamin ioncserélő kromatográfiával történő, vérben és vizeletben való követésével. Bár ez a módszer jól értékelhető farmakokinetikai vizsgálatok végzéséhez nem elég érzékeny, az így nyert adatok mégis megfeleltek a jelzett glükózaminnal nyert adatoknak.

 

A preklinikai biztonságossági vizsgálatok eredményei

Toxikológiai tanulmányok szerint a glükózamin-szulfát széles gyógyszerbiztonsági sávval rendelkezik. Az alább felsorolt preklinikai vizsgálatok során nem tapasztaltak toxikus hatásokat, vagy csak minimális mértékben, mely hatások reverzíbilisnek bizonyultak. Célszervi toxicitás egyáltalán nem volt kimutatható.Akut toxicitási vizsgálatok történtek egérben és patkányban, iv., im. és p.o. adagolással. A per os adag elérte az 5000 mg/ttkg-ot. Szubkrónikus toxicitási vizsgálatok történtek 4 hetes iv. adagolással nyúlban (80 mg/ttkg-ig), p.o. adagolással patkányban (240 mg/ttkg-ig) és 13 hetes iv. adagolással kutyában (300 mg/ttkg-ig). Krónikus toxicitási vizsgálatok történtek 52 hetes p.o. adagolással patkányban (2700 mg/ttkg-ig), 26 hetes p.o. adagolással kutyában (2149 mg/ttkg-ig). Embrió-toxicitási vizsgálatok történtek patkányban és nyúlban p.o. adagolással (2500 mg/ttkg-ig), valamint fertilitási vizsgálatok patkányban p.o. adagolással (2149 mg/ttkg-ig). Mutagenitási vizsgálatok történtek in vitro (5000 ?g/ml-ig), valamint in vivo p.o. adagolással patkányban (1592 mg/ttkg adagig) és egérben (7160 mg/ttkg adagig).A toxicitási vizsgálatok során alkalmazott napi adagok a humán terápiás napi dózis (20-25 mg/ttkg) sokszorosát jelentették.
Kondroitin-szulfát alkalmazási tájékoztató

 

Javallat

Terápiás javallatok: különböző lokalizációjú enyhe és középsúlyos artrózis kezelésére.

Ellenjavallatok

Hatóanyaggal szembeni túlérzékenység.

Mellékhatás

Néhány esetben gasztrointesztinális panaszokat (pl.: émelygés, székrekedés), enyhe szédülést okozott, azonban sohasem kellett a kezelést emiatt megszakítani. Elszórtan előfordulhat allergiás reakció is. Vese- és/vagy szívelégtelenség esetén kivételesen ödéma és/vagy vízretenció.

Kölcsönhatás

Ez idáig nem ismeretes.

Farmakológia

A kondroitin-szulfát a porc egyik fő alkotóeleme, amit kiváló vízmegkötő képesség jellemez. Ezáltal biztosítja a porc mechanikus-elasztikus tulajdonságait. Az ízületi degenerativ folyamatokban a porc kondroitin-szulfát tartalma - specifikus oldó enzimek hatására - jelentősen csökken. Ennek következtében csökken a víz megkötőképesség és progresszív porc-degeneració alakul ki, és romlik az ízületi funkció. A klinikai eredmények azt mutatják, hogy kondroitin-szulfát terápia után a fájdalom jelentősen csökken vagy megszűnik, és a legtöbb esetben javul az ízület mozgathatósága és egyúttal analgetikumok fogyasztása kerülhető el.

 


Hialuronsav alkalmazási tájékoztató

 

Javallatok

Terápiás javallatok: különböző lokalizációjú enyhe és középsúlyos artrózis kezelésére.

Ellenjavallatok

Nincs ismert ellenjavallat.

 

Óvintézkedések

  • A hialuronsav hatását nem vizsgálták terhes és szoptatós anyák, valamint gyermekek esetében.
  • A hialuronsav nem adható be olyan betegeknek, akik kórtörténetében hialuronsav-tartalmú szerrel szembeni érzékenység szerepel.

 

Mellékhatások, gyógyszerkölcsönhatások

Ez idáig nem ismeretes.

 

Metilszulfonil-metán

 

A metilszulfonil-metán (MSM) általában glükózamint és/vagy kondroitint tartalmazó kombinált készítmények egyik alkotórésze. A természetben kis mennyiségben megtalálható egyes zöld növényekben, gyümölcsökben és zöldségekben, valamint az ember mellékveséjében is. Az MSM-ről feltételezik, hogy gyulladást gátló és fájdalomcsillapító hatása van. Még meg nem erősített állatkísérletes eredmények szerint lassíthatja az ízületek degeneratív folyamatait.

Terápiás hatása

Két előzetes klinikai vizsgálat foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy artrózisban milyen hatása van az MSM-nek önmagában, illetve glükózaminnal kombinálva. Az eredmények szerint az MSM mérsékelten csökkenti az ízületi fájdalmat és duzzanatot.

Biztonságossága

A klinikai vizsgálatok során a betegek jól tolerálták az MSM-et, a szer nem okozott gyakrabban mellékhatásokat, mint a placebo. Ezek a vizsgálatok azonban csak 12 hétig vagy még rövidebb ideig tartottak, ezért további adatokra van szükség az MSM hosszú távú biztonságosságának alátámasztásához.

Klinikai javallatai

Az MSM már a klinikai vizsgálatok előtt is népszerű volt az artrózisos betegek körében. Az előzetes vizsgálatok eredményei alapján az MSM mérsékelten enyhíti az artrózis néhány tünetét.

 


Gyógynövény összetevők

 

A krém készítményben lévő gyógynövények leírása megtalálható:

Lenolaj:

http://www.nepgyogyaszat.hu/nepgyogyaszat-gyogyirei/lenmag.html

Rozmaring olaj

http://hu.wikipedia.org/wiki/Rozmaringolaj

Narancsolaj

http://hu.wikipedia.org/wiki/Narancsolaj

Citromolaj:

http://harsvirag.glap.hu/Magyar/Gyogynoveny_ismerteto/Citromolaj_

Erdei fenyő olaj

http://hu.wikipedia.org/wiki/Erdeifeny%C5%91-olaj

Gaultéria olaj:

http://aromax.hu/hu/aromaterapia/illoolajok/egzotikus-illatok/

Eukaliptusz olaj:

http://www.hazipatika.com/topics/gyogynovenytar/herbs/Eukaliptusz?id=54;HPID=C9E34311-21736E57-6F7E4972-CC2D9DD8

Levendula olaj:

http://www.hazipatika.com/topics/gyogynovenytar/herbs/Levendula?id=31;HPID=C9E34311-21736E57-6F7E4972-CC2D9DD8

Boróka olaj:

http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_bor%C3%B3ka

Boswellia serrata:

http://www.biozonastudio.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=20:boswellia-serrata&catid=7:hatoanyagok&Itemid=14